gatuci lezzetleri

Share |

1 Kasım 2009 Pazar

KIYMALI LAHANA SARMASI

Lahananın faydaları sayılamayacak kadar çok. B, C ve E vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, kükürt, demir, bakır ve magnezyum gibi mineraller açısından zengin bir besin olan lahana, kanser hücrelerinin çoğalmasını engelleyen kimyasal bir madde içerir. Beyaz, kırmızı ve kara lahana gibi türleri vardır.

Lahananın Faydaları:

-Vücut direncini arttırır.

-Bağışıklık sistemini güçlendirir. Mikrop öldürücüdür.

- Başta meme, rahim ve bağırsak kanseri olmak üzere, kansere karşı çok iyi bir koruyucudur. -Kansızlık çekenlere ve astımlılara faydalıdır.

- Öksürüğü keser, balgamı azaltır.

-İştah açıcıdır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir.

- Romatizma ve siyatik şikâyetlerini azaltır.

-Çiğ lahana ve lahana suyu başta mide ve bağırsak ülseri olmak üzere ülsere karşı koruyucu ve iyileştirmeye yardımcıdır.

-Kandaki şeker oranını azaltır.


Lahana mevsimi geldi.Artık pazarlarda,manavlarda sıkça rastlayabiliyoruz.Bu yararlı bitkinin hem zeytinyağlı hem de kıymalı sarmasını sık sık yaparım.Hatta yapraklarını salatada kullanırım ve size de öneririm.


MALZEMELER

-Bir tane orta büyüklükte lahana,

-350-400 gr kıyma,

-1 su bardağı pirinç,

-yarım çay bardağı bulgur,

-1 kuru soğan,

-maydanoz, dereotu, nane,

-2 yemek kaşığı salça(domates ve biber salçası karışık),

-tuz ve iki tahta kaşığı zeytinyağı.


YAPILIŞI

Büyükçe bir tencerede su kaynatılır,içine tuz konur.Yapraklarına ayrılan lahana tenecerenizin aldığı miktarda birkaç defada haşlanır.Haşlama işlemini yaparken yaprakların çok haşlanıp ezilmemesine ve ya çiğ kalmamasına dikkat edin.Diğer taraftan yıkanmış pirinç, kıyma, doğradığınız soğan, maydanoz, dereotu, bulgur, salça, tuz ve zeytinyağı karıştırılır ve iç hazırlanır.Haşlanılan lahanalar kesilir ve harçla sarılır.Tencereye alınan sarmalara kaynar susarmaların üzerini geçmeyecek şekilde konur ve ocağın altı kısık vaziyette 45 dakika pişirilir.Arzu ederseniz sarmaların üzerine erimiş tereyağı dökerek servis yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails