gatuci lezzetleri

Share |

23 Aralık 2009 Çarşamba

SİVAS MANTISI

Arkadaşım Çiğdem, kızı Mavisu'yla birlikte yapmış bu yemeği.Fotoğraflamış ve göndermiş.Aynen aktarıyorum.

Mavisu'nun yaptığı mantılar...

Bunlar da Maviş'in mantı yaparken çekilmiş elleri.Fazla söze gerek yok...

Sivas Mantısı tarifini TV’de Kültür Aşı programında izledim. Oradaki tarifte iç malzemesi patates püreli, mercimekli kıyma idi. Ben klasik mantı içi malzemesi ile yaptım. Ama bir gün özgün tarifteki gibi de deneyeceğim.

İnternet ortamında pek çok sitede ufak tefek farklılıklarla bu mantının tarifine rastlayabiliyorsunuz. Beni bu mantının tarifinde en çok cezbeden taraf , yufka hamuru açma özürlü birisi olarak, mantının hamurunun elde açılması idi. Fakat inanın bu tarifi uyguladıktan sonra, eğri büğrü de olsa hamur açarak mantı yapmanın daha kolay olduğuna karar verdim. Çünkü hamurlara teker teker şekil vermek hakikaten çok uzun zaman alıyor. Neyse ki sonuç neredeyse mükemmeldi. Ev halkı bu mantıya bayıldı. Küçük kızım Mavisu’yu ‘yemeğini bitir’ diye uyarmak zorunda bile kalmadık. Gerçi bunda mantıların bir kısmını benimle birlikte onun da yapmasının etkisini gözardı etmemek lazım, üstelik yaptığı mantıların şekli biraz kalın ama benimkilerin aynısı idi. Şimdi gelelim tarife;


Hamur Malzemeleri:

1 Yumurta

750 gr. Un

Tuz

Alabildiği kadar su


İç malzemeleri: Sos Malzemeleri:

300-350 gr kıyma Yoğurt

1 adet orta boy soğan 3-4 diş sarımsak

Tuz İki çorba kaşığı tereyağı

Karabiber 1 tatlı kaşığı pul biber

Pulbiber 1 tatlı kaşığı kuru nane


Yapılışı: Un, su, tuz ve yumurtayı orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurun üstüne nemli bir bez kapatıp bir kenarda yarım saat kadar dinlenmeye bırakın. Ayrı bir yerde 1 adet soğanı incecik rendeleyin veya robottan geçirin. Kıyma, arzu ettiğiniz kadar tuz, karabiber, pul biber ilave ederek iyice karıştırın. Dinlenmekte olan hamurunuzdan fındıktan daha irice yumaklar ayırarak unladığınız bir kaba sıralayın. Yumakların her birini olabildiğince incelterek elinizde küçük daireler oluşturacak şekilde biçimlendirin. İç harcınızdan yine fındık büyüklüğünde hamurunuzun ortasına yerleştirin ve yarım ay şeklinde kapatın ve mantılarınızı unladığınız bir tepsiye dizin. Büyük bir tencerede biraz tuz ile suyu kaynatın. Mantılarınızı kaynayan suya atın ve suyun yüzeyine çıktıklarında servis tabağına alın. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağında kızdırılmış nane ve pul biberi ilave ederek sıcak sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails