gatuci lezzetleri

Share |

4 Aralık 2009 Cuma

GURUTLU ÇORBA




Bloğumuzu takip edenler fark etmiştir sanıyorum.Bu bloğu kurarken en başta gelen amaçlarımızdan biri de unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerden bahsetmekti.Bu yemekler ve bu yemeği yapan insanlar bizim için çok özel.Bunlardan biri de Çiğdem'in kayınvalidesi.Ona ellerine sağlık diyorum .Sevgili Çiğdem'in gönderdiği tarifi aynen aktarıyorum.

Gurut Anadolu'nun değişik yörelerinde farklı yöntemler uygulansa da, genelde kaynatılıp süzülen yoğurdun güneşte kurutulması ile elde edilen bir besindir. Gıdaların saklanması için kurutma yöntemi Anadolu'da sıkça kullanılan, hijyen ve uygun saklama kurallarına uyduğunuzda oldukça sağlıklı bir yöntemdir. Bu çorbadaki gurut da Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde yapılmıştır. Fotoğraftaki çorbayı bayram ziyaretimiz sırasında kayınvalidem yaptı, biz de afiyetle yedik. Elinde kalan birkaç topak gurut ve onların 'aşlık' veya 'çorbalık' dedikleri ev yapımı erişte mi desem, şehriye mi desem malzemeden de yanımıza koydu sağolsun.
Gurut, herkes için kolay bulunacak bir malzeme değil elbette. Ben bu çorba ve versiyonlarını normal yoğurt veya süzme yoğurtla da yapıyordum zaten. O zaman daha hafif bir tadı oluyor. Ayrıca soğuk tüketildiği için iyi bir yaz çorbası olduğunu da düşünüyorum. Tabii gurutlusu çok daha özel ve rafine bir lezzet.

MALZEMELER
-Bir topak gurut (150 gr kadar)
-1,5 su bardağı aşlık(çorbalık)
-200 gr yağsız kıyma
-2 çorba kaşığı tereyağı
-1 çorba kaşığı kuru nane
-sıcak su


YAPILIŞI
Çorbalığı makarna gibi haşlayarak pişirin. Fazla suyunu süzerek ılınana kadar soğumaya bırakın. Çukur bir kapta bir topak gurutu azar azar sıcak su ekleyerek koyu bir ayran kıvamına gelene kadar kaşıkla ezin. Bir tavada iki kaşık tereyağı ile kıymayı kavurun. Kıyma kavrulunca bir kaşık naneyi de ekleyip bir iki kez karıştırdıktan sonra tavayı ocaktan alın. Ezdiğiniz gurutu ılnmaya bırakılmış aşlık ile karıştırın. Üzerine kavurduğunuz kıyma ve naneyi de ekleyip çorbanızı iyice karıştırın. Gurut normalde bir miktar tuz içerir. Yinede çorbanızın tuzunu kontrol edip arzu ederseniz bir miktar tuz ekleyin. Çorbanız oda sıcaklığına kadar soğuduğunda servise hazırdır. Afiyet olsun.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

ilginc blog icin tesekkur

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails