gatuci lezzetleri

Share |

14 Aralık 2009 Pazartesi

KÜNCÜLÜ KÖMBE (SUSAMLI BÖREK)

Küncülü kömbe unutulmaya yüz tutmuş yöresel lezzetlerimizden.Elazığ yöresine ait bir lezzet.






Küncü, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da siyaha çalan susama verilen ad. Küncü alınır,yıkanıp kurutulduktan sonra tavada veya sacda kavrulur ve sonra dövülerek ezilir.Bu işlemi rondoyla da yapabilirsiniz.Ezilen küncünün kömbesi (böreği) yapılır,kahvaltıda sade veya pekmeze karıştırılarak yenebilir.Yukarıdaki resimde gördüğünüz ezilmiş küncüyü canım annem ve babam hazırlayıp göndermişler...





MALZEMELER

Hamuru İçin:
-1çay bardağı sıvı yağ
-1çay bardağı yoğurt
-1yumurta akı(sarısı üzerine)
-1 su bardağı su
-tuz,aldığı kadar un

İç Malzemesi:
-400gr kıyma
-3 baş soğan
-2 yemek kaşığı küncü
-1/2 çay bardağı sıvı yağ

YAPILIŞI
Yukarıdaki malzemelerle hamur yapılır.Hamur dinlenirken içi için soğan rendelenir bir tencereye yağ ile beraber alınır. Kıyma ilave edilir iyice kavrulur(10 dk). En son küncü ilave edilip ocak kapatılır.Hazırladığımız hamuru 14 bezeye böleriz.Un serpilmiş tezgahın üzerinde teker teker açarız. Her katın arasına kıymalı içten koyarak katları tamamlarız.Üzerine yumurta sarısı ve sıvı yağ sürüp dilimleriz.Nar gibi kızartarak servis yaparız.
NOT:Dilerseniz kıyma yerine küçük doğranmış et de koyabilirsiniz.Sonuç yine mükemmel olacaktır.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails