gatuci lezzetleri

Share |

19 Ocak 2010 Salı

ŞEVKETİBOSTAN

Şevketibostan Akdeniz ve Ege'de yetişen bir bitki,daha doğrusu kök bitki. Akkız, Bostanotu, Mübarekdikeni, Şevketotu, Cnicus benedictus olarak da biliniyor. Geçen hafta eşim pazardan şevketi bostan getirince yararları hakkında biraz araştırma yaptım.

Yararları :

-Sindirim ve safra salgılarını artırır.

-Karın ağrılarıyla birlikte görülen sindirim güçlüğünü giderip rahatlama sağlar.

-Kanamaları durdurur; hemoroit ve ishali iyileştirmekte etkili olur.

-İştahı artırır.

-İdrar söktürücüdür.

-Yaraların temizleme ve iyileştirme özelliği vardır. ( Hazırlanan çay pamuk yardımıyla yaralara sürülerek temizlenir. )



Şevketibostan kök bitki olduğu için geç pişiyor, düdüklüde pişirmek en iyisi.

MALZEMELER
-1/2 kg şevketibostan
-300 gr kuşbaşı doğranmış et
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 baş kuru soğan
-tuz ve yarım çay bardağı su.

YAPILIŞI
Yıkadığınız eti düdüküde yağ koyarak soteliyin. Doğradığınız soğanı ekleyip sotelemeye devam edin. Şevketibostanları, tuzu ve suyu ekleyip düdüklünün kapağını kapatın.Kaynamaya çıkınca 20 dakika kısık ateşte pişirin.Afiyet olsun=)

2 yorum:

çidoş dedi ki...

Çok severim şevketibostanı,nefis görünüyor.Ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Şevketibostanın önemli bir yararı da böbrek taşlarını düşürmesidir. Eklemek istedim. Ayrıca yemek piştikten sonra üzerine bir limon suyu ile ezeceğiniz bir çorba kaşığı unu da ekledikten sonra bir taşım kaynatıp pişmeyi sonlandırırsanız, tadına doyum olmaz. Melek

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails