gatuci lezzetleri

Share |

21 Ocak 2010 Perşembe

GULİK (ÇİRİŞ)

Saniye Anne ve Bertal Baba , Tunceli'den bize her bahar yöresel adıyla "gulik" gönderiyorlar. Çünkü eşim çok seviyor. Fazla gönderdikleri için bir kısmını haşlayıp derin dondurucuya kıyuyorum. Kışın istediğim zaman çıkarıp pişiriyorum. Çiriş artık İzmir'deki pazarlarda da var. Keskin bir kokusu var. Çok yararlı olan bu bitkiyi kavurabilirsiniz ,kıymalı yemeğini , salatasını veya böreğini yapabilirsiniz .


Faydası :
  • Kadınlarda görülen beyaz akıntıyı keser.
  • Memeli basuru tedavi eder.
  • Mafsal ağrılarını dindirir.
  • İdrar ve adet kanı söktürür.
  • Saçkıran tedavisinde de kullanılır.
  • Adet kanı söktürür.
  • Adet düzensizliklerini düzene koyar.
  • Kökünden 3 veya 4 grm kadar bal suyuyla içmek nefes darlığına ve öksürüğe iyi gelir, fayda eder.
  • Çiriş otunun yapraklarını ve tohumunu sirke ile içmek akrep zehirini ve diğer zehirleri giderir.


Gelelim yapılışına. Çirişlerin zarları sökülür. Yıkanıp doğranır ve haşlanır. Haşlanıp suyu süzülen çirişler tereyağında kavrulur.Dilerseniz yumurta da kırabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails