Arapsaçı; Yaygın olarak Ege'de kuzu etli ve zeytinyağlı yemeği yapılır, karışık ot kavurmalarına az miktarda eklendiğinde anasonu andıran kokusu ile hoş bir aroma verir.Kuru fasulyeli ya da kuru börülceli de pişirilir. Arapsaçının özellikle yabanisi makbuldür. Pek yaygın olmasa da arapsaçı börek içi olarak da kullanılır. Mevsimi Kasımda başlar Aralık tam zamanıdır. Mart ayında yılanın kış uykusundan uyandığında topraktan çıkar çıkmaz gözlerini arapsaçına sildiğine inanılır ve arapsaçı bu tarihten sonra yenmez. Zira kartlaşmaya başlar.
Rezene olarak bilinen bitkinin bir türüdür.Sindirim sistemi sorunlarına, tohumları ve yaprakları gaz sancısına birebirdir. Hatta baklagillerle birlikte pişirildiğinde gaz yapmaz.Sindirim sistemi ve böbrek taşı sorunlarınlarına, öksürük ve astımı olanlara iyi gelir.
MALZEMELER
-maydonoz demeti kadar bir tutam arapsaçı
-1 su bardağı kuru fasulye
-1 adet kuru soğan
-250 gr kuşbaşı kuzu eti
-bir çorba kaşığı salça
YAPILIŞI
Fasulyeleri 7-8 saat önceden ıslatın. Aynen kuru fasulye pişirir gibi eti, soğanı kavurduktan sonra temizleyip doğradığınız arapsaçlarını da ilave edip biraz daha kavurmaya devam edin . Salçasını , fasulyelerini ve suyunu ekedikten sonra kısık ateşte pişirin. Ben evde kuzu eti olmadığından bu kez kıyma ile yaptım .Fena olmadı. Ama asıl makbulü kuzu etlisidir doğrusu.
2 yorum:
hocam cok gusel gorunuyor hem ogretmenlikte hem ascılıkta cok basarılısınız :)
Yorum Gönder