gatuci lezzetleri

Share |

12 Şubat 2010 Cuma

ŞAMBALİ

Şambalinin tepsideki görünüşü...


Şambali İzmir'in meşhur tatlısıdır. Özellikle kışın, seyyar satıcılar cam kapaklı el arabalarında, kesilmiş, kenarları bol hindistan cevizine bulanmış olarak çok satarlardı sokaklarda eskiden. Şimdi nadir görülüyorlar. Benim de çocukluğumun, en sevdiğim "sokak lezzetleri"ndendir. Evlerde de yapılmasına rağmen, her çocuk gibi o cam arabaların içinde, üzerinde dizi dizi bademlerle gördüğümüzde yalvar yakar aldırırdık yanımızdaki büyüklerimize. Koca dilimi peçete yerine içine sardıkları kağıttaki parçaları bile yalaya yalaya bitirirdik bir solukta...

Değişik yerlerdeki şambali tariflerinde içine un da eklediklerini görüyoruz. Ama asıl şambalinin içinde asla un olmaz. Hatta şimdi marketlerden aldığımız irmikle bile güzel olmaz, iri boy irmik bu tatlı için en idealidir. Tabii bulabilirseniz... Üzerine bazen fındık ve antep fıstığı da koyarlar, ama İzmir'de yapılanın aslı bademlidir.



Bu da tabakta hindistancevizi dökülmüş haliyle...


MALZEMELER

* 2 su bardağı iri boy irmik
* 1 su bardağı şeker
* 1 su bardağı yoğurt
* 1 paket kabartma tozu
* 2 paket vanilya

* 50 gr kabukları soyulmuş badem

Şerbeti için:

* 3 su bardağı şeker
* 2 su bardağı su
* 1 tatlı kaşığı limon suyu

YAPILIŞI

Önce irmik, vanilya, kabartma tozu, toz şekeri kuru olarak iyice karıştırın sonra yoğurdu ekleyerek homajen hale gelene kadar karıştırın. Dibi sıvı yağla yağlanmış uygun bir tepsiye boşaltın ve elinizi sıvı yağla ıslatarak üzerine hafif hafif bastırarak düzeltin. Tepsinize döktüğünüz hamurun kalınlığı 1 cm'den biraz fazla olabilir, ona göre bir tepsi seçmelisiniz. Sıcak suda bekletip kabuklarını soyduğunuz bademleri eşit aralıklarla, hafifçe bastırarak tatlınızın üzerine dizin. Önceden 180 C ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar pişirin. Diğer tarafta tatlının şurubu için şeker ve suyu kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika süre tutun, içine limonunu da ilave edip bir iki taşım daha kaynatın ve soğuğa yakın ılıklaşmaya bırakın.
Fırından çıkar çıkmaz ılık şerbeti yedire yedire dökün. Sonra tekrar kapatılmış ancak hala sıcak olan fırında 10-15 dakika bekletin. Dilerseniz hindistan cevizi ile birlikte soğuk olarak servis yapın.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails