gatuci lezzetleri

Share |

12 Şubat 2010 Cuma

KURU BİBER-PATLICAN DOLMA & PAZI, EBEGÜMECİ VE KARALAHANA SARMASI



MALZEMELER

-Birer dizi kuru patlıcan ve biber

-yarımşar demet pazı ve kara lahana, bir avuç dolusu iri ebegümeci yaprağı

-1 kg orta yağlı dana-kuzu kıyma

-3 büyük kuru soğan

- 5 diş ezilmiş sarımsak

- 1,5 su bardağı pirinç

- Yarım su bardağı bulgur

- 2 tepeleme çorba kaşığı domates salçası

- 1 tepeleme çorba kaşığı acı biber salçası

- 1'er tatlı kaşığı tuz, karabiber, kimyon, kuru kişniş, kuru nane, kuru reyhan, pul biber

Baharatların miktarını damak zevkinize göre azaltıp arttırabilirsiniz, ama bu dolma bol baharatla güzel oluyor. Özellikle acı seviyorsanız elinizi ürkek tutmayın.

Dolmanın Sosu İçin:

- 1 çorba kaşığı biber salçası

- 2 çorba kaşığı zeytinyağı

- 3-4 diş sarımsak

- 100 gr tane sumak

- 1 tepeleme çorba kaşığı tereyağı

Yapılışı

Büyük bir tencerede bir miktar su kaynatın. Pazı ve ebegümeci yapraklarını kaynar suya daldırıp hemen çıkarın. Sakın bir iki dakika bekleteyim diye düşünmeyin, zira ikisi de çok çabuk parçalanır. Arkadan kara lahana yapraklarını atın, onları 1 dakika kadar bekletebilirsiniz. Kuru patlıcan ve biberleri ipleri ile birlikte kaynar suya bırakın. Sadece doldurulabilecek kadar yumuşamaları yeterli. Daha sonra iplerini çıkarın ve soğuk sudan geçirin. Diğer tarafta dolma içiniz için soğanları incecik doğrayın sarımsakları ezin. Tüm iç malzemeyi bir kapta biraraya getirip 1/2 bardak kadar su da ilave ederek güzelce yoğurun. Patlıcan ve biberler doldurulurken dikkat edilecek nokta, tepelerinden 1 parmak aşağıya kadar doldurulması. Bu şekilde doldurulan dolmalarınızın ağızlarını sıkıp derin bir tencereye yerleştirin, aralarda birer sıra haşladığınız yaprakları da aynı içle sarıp yerleştirin.

Ayrı bir yerde tane sumakları 1/5-2 bardak sıcak suyun içinde 15-20 dakika bekletin, süzün ve tanelerini atın. Sumaklı suyun içine zeytinyağı, biber salçası, ezilmiş sarımsakları ilave edip iyice karıştırdıktan sonra dolmalarınızın üstüne dökün. En son üzerine küçük parçalara ayırdığınız tereyağını da ekleyin ve bir tabağı ters kapatıp kaynayana kadar harlı, kaynadıktan sonra çok kısık ateşte pişmeye bırakın. Sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails