Gılorik yöresel yemeklerimizden. İçli köftenin hamurundan kaldığı için kıymasız gılorik yaptım. Aslında köfteler kıymayla yapılır. Köfteye pirinç de katanlar var. Normalde köfteler nohut büyüklüğünde olur;ama benimkiler-resimde de gördüğünüz gibi- büyük oldu.
MALZEMELER
yarım paket köftelik bulgur
1 bardak un (gerekirse eklenebilir)
su (bulguru ıslatacak kadar)
pul biber ve tuz
1 baş soğan
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
1 çay kaşığı pul biber
1 kase haşlanmış nohut
1/2 çay bardağı sıvı yağ
arzuya göre süzme yoğurt ve sarımsak
YAPILIŞI
İçli köfte tarifindeki hamur hazırlanır. Hamur bölüm bölüm avuç içerisinde sıkıştırılarak fındık büyüklüğünde küçük parçalar koparılır ve iki avuç ortasında yuvarlanarak bilye şeklinde taneler yapılır. Hamur bitinceye kadar işleme devam edilir. Soğan ince inci kıyılır ve yağ, domates ve biber salçası ilave edilerek tencerede kavrulur. Yeteri kadar su eklenir,suyun kaynamasından sonra tencereye yuvarlanan hamurlar ve haşlanmış nohutlar dökülür ve kaynamaya bırakılır. Yarım saat kadar kaynayan yemek ocaktan alınır.Arzu edilirse sarımsaklı yoğurtla birlikte ya da sade servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder