gatuci lezzetleri

Share |

16 Şubat 2010 Salı

RAKI ,ROKA, BALIK


Sevgili Çiğdem yazmış,fotoğraflamış ve göndermiş.

Ayrılmaz üçlü: Rakı, roka, balık!...
Çinekop, mecan, barbun tava.Tarife gerek yok tabii, mısır ununa bulayıp kızartıyorsunuz.

Rahmetli Erkan Acurol ve eşi Arzu Acurol'un Rakı Balık Ayvalık adlı kitaplarında rakı denince ilk akla gelenin balık olduğu ifade edilir. Tabii ki yanında bol yeşil salata ile. Ama Ege'de bir de roka eşlik eder çoğu balık sofrasına. Ya bol limonlu, kuru soğanlı, zeytinyağlı salatası yapılır yada yeşil salataya katılır. Hiç birisi olmazsa bir demet roka güzelce yıkanıp üzerine bol limon sıkılarak getiriliverilir sofraya.
Rokanın faydaları da oldukça fazladır. Ama özellikle karaciğer ve safra hastalıkları üzerinde etkilidir.İdrar söktürür, karında biriken suyu boşaltır, kanın temizlenmesine yardımcı olur, sıtma ateşini düşürür, eklem (Mafsal) iltihaplarını giderir, karaciğer ve dalak hastalıklarında faydalıdır, safrayı boşaltır, sarılığı keser, karaciğer ağrısını giderir, iştah açar, hazmı kolaylaştırır, cinsel gücü arttırır.
Keskin kokusu, tadı ve faydalarıyla sofralarımızdan eksik olmasın.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails