gatuci lezzetleri

Share |

28 Mayıs 2010 Cuma

KABURGA DOLMASI

Okuldan arkadaşım Deniz' in kayınvalidesi Türkan Hanım yapmış kaburga dolmasını...Sevgili Deniz de sizin için kare kare fotoğraflamış ve tarifini yazmış. Türkan Hanıma ve Deniz'e teşekkürlerimi iletiyorum.

Kaburga dolması güneydoğuya (Mardin-Diyarbakır) özgü bir yemek.Ancak iletişimin çok güçlü ve hızlı olduğu bir dönemde kendisine güvenen herkes yapabilir.Kendisine güvenen diyorum;çünkü gerçekten zor ve zahmetli bir yemek...


MALZEMELER
1/2 oğlak eti
tuz,karabiber,karabiber
2 yemek kaşığı zeytinyağı

İç Pilav
2 su bardağı pirinç
ciğer(oğlağın ciğeri)
kuşüzümü,tarçın,
karabiber,tuz
1,5 yemek kaşığı tereyağı
1,5 su bardağı su




Oğlağın kaburga kısmı ile diğer kısımlar ayrılır.Diğer kısımlar(kaburga dışında kalan kısımlar) küçük küçük parçalara ayrılır.


Oğlağın boyun kısmı yukarıda kalacak şekilde çevrilir ve alt kısımdan bıçak yardımıyla et açılmaya başlanır(Bu işlem dikkatli yapılmalı,et parçalanmamalıdır).Daha sonra el yardımıyla Oğlağın kaburga kısmı ile deri kısmı ayrılır.


Ayırma işlemi bittikten sonra et,tarçın karabiber ve tuzla iyice sıvanır.Pilavın doldurulacak kısmı açık kalmak şartıyla,pirinçler piştiği zaman deri patlamasın diye, iğne -iplikle sağlamlaştırır.


İç pilav hazırlanır.Oğlağın ciğeri küçük küçük doğranıp yağda çevrilir.Pirinç eklenir,tel tel oluncaya kadar kavrulur.Su eklenir,Tuz,karabiber,kuşüzünü ve tarçın eklenir;pişmeye bırakılır.Pirinçler oğlağın içinde de pişeceği için biraz diri bırakılır.

Etin açık bırakılan kısmından pilav doldurulur.Daha sonra etin açık kısmı dikilir.Et tepsiye konur,etrafına diğer doğranmış etler dizilir.Pilavın pişmesi için üzerine yarım su bardağı su eklenir.Etin tamamına iki kaşık zeytinyağı gezdirilir.Fırına sürülür ve 180 derecede 2 saat kadar pişirilir.

Nar gibi kızardıktan sonra servise hazır hale gelir.Afiyet olsun efendim :-)

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails