gatuci lezzetleri

Share |

10 Aralık 2012 Pazartesi

ÇİZME, KIRMA ve SELE ZEYTİN


 
Merhabalar,
Size bugün çoktandır bekleyen zeytin tarifini vermek istiyorum.İ zmir'e yerleştiğimizden beri zeytinlerimizi sevgili eşim Ali yapıyor.  Yeşil (çizme) zeytin, kırma zeytin ve sele zeytinin yapılışını vereceğim. Aşağıda vereceğim kaya tuzu ve limon tuzu miktarını siz zeytininizin miktarına göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.





ÇİZME ZEYTİN
 5 kg yeşil zeytin
5 litre içme suyu
4 kahve fincanı kaya tuzu
1,5-2 kahve fincanı limon tuzu

Zeytinler iki üç yerinden bıçakla çizilir (Bunun için küçük bir alette var.pazarlarda bulabilirsiniz). İçme suyu dolu kavanoza atılır.5'er gün aryla 3-4 defa suyu değiştirilir ve her defasında içme suyu konur. Bu süre içerisinde zeytinin acılığı gitmişse yukarıda belirtilen miktarda kaya tuzu ve limon tuzu, su içerisinde eritilerek zeytinlerin bulunduğu kavanoza aktarılır. Yaklaşık 15 gün sonra zeytininiz hazır olacaktır. Yağlanıp kekik serpilerek yenir.

KIRMA ZEYTİN

Yıkanmış iki temiz taş yardımıyla zeytinler kırılır. İçme suyu dolu kavanoza atılır.Çizme zeytindeki işlemin aynısı tekrarlanır.Kırma zeytinin olma süresi daha kısadır, bu yüzden daha çok tercih edilir.

SELE ZEYTİN
5 kg siyah zeytin
1 kg kaya tuzu
Zeytin ve kaya tuzu bir bidona konur. Zaman zaman sallanır. Su saldıkça suyu süzülür. 2-3 ay sonra kontrol edilir. Acısı yok olmuşsa yenmeye hazırdır. Eğer zeytininiz fazlaysa bir telis torbaya koyup üzerine bir ağırlık koyarak ve yine acı suyunu süzerek de yapabilirsiniz.




Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails