PIRASA VE FAYDALARI
Pırasa mevsimi başladı. Tek tük de olsa tarifimizdeki kalınlıkta pırasaları da bulabiliyoruz pazarlarda artık. Diğer dolmalara benzer tarzda pırasa dolmasına birçok sitede rastlıyoruz. Ama bu tarifteki yemeğe hiç bir internet sitesinde rastlamadım. Bilen, duyanla da karşılamadım şimdiye kadar. Anne tarafım göçmen, Sındırgı'da bu yemeğin çok az sayıdaki göçmen ailede yapıldığını biliyorum. Diğer Sındırgı'lılar da bilmez. Belki artık adı sanı unutulmuş bir göçmen yemeği olabilir. Göçmenler pırasayı çok kullanır yemeklerinde. Zeytinyağlısı,etlisi, böreği , salatası, yumurtalı kavurması, çorbası yapılır, ot kavurmaları başta olmak üzere bazı yemeklere soğan yerine veya soğanla birlikte pırasa da konulur. Seferad mutfağında da mücveri yapılır.
Bol miktarda C, K ve B vitaminleri ile potasyum, kalsiyum, silisyum, manganez, kükürt, bakır, iyot ve demir içeren pırasa besin değeri yüksek bir gıdadır. Vücuda kuvvet verir. Kan yapar ve kansızlığa iyi gelir. Sindirim sistemi için çok yararlıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Sinirleri kuvvetlendirir. Böbrekleri, bağırsakları ve mideyi çalıştırır ve güçlendirir. Böbrek kumlarını ve taşlarını dökmeye yardımcı olur. Vücudu ve kanı temizler. Astım, romatizma, egzama ve damar sertliğine karşı faydalıdır. İdrar söktürücüdür. Bağırsakları yumuşatır ve Kabızlığı giderir. Basur şikâyetlerine karşı oldukça faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Kansere karşı koruyucudur. Pırasanın beyazı iyice sıkılarak elde edilen su cilde parlaklık verir. Bu su sütle karıştırılıp sivilcelere sürülürse iyi gelir.
Bu yemek biraz zahmetli de olsa gerçekten denemeğe değer. Eğer pırasaya karşı özel bir sevgisizliğiniz yoksa mutlaka deneyin derim.
5 adet olabildiğince kalın pırasa
1/2 kg yağsız kıyma
1/2 su bardağı pirinç
3 yumurta
2 kaşık un
yarım su bardağı sıvı yağ
tuz, karabiber, pul biber.
Pırasaların beyaz kısımlarını 1 karış kadar uzunlukta kesin. Pırasanın baş kısmını kesmeden, fotoğrafta da görüldüğü gibi, boyuna dörde bölünecek şekilde kesin. Yemeği pişireceğiniz yayvan ve geniş bir kapta 1-1/2 bardak su ile pırasalar hafifçe yumuşayana kadar haşlayın. Haşlanmış pırasaları tenceren çıkarıp bir kenarda biraz soğuması için bekletin. Haşlama suyunu tencerede saklayın. Diğer tarafta kıyma, pirinç, bolca karabiber, tuz ve pul biberle köfte harcı yoğurun. Köfte harcınızı 5 eşit parçaya ayırıp, hemen hemen haşladığınız pırasaların uzunluğunda tombulca köfteler hazırlayın. Genişçe bir kapta 3 yumurta ve 2 kaşık unu çırpın. Her pırasanın dörde ayrılmış kolları arasına köfteleri yerleştirin. Çırptığınız yumurtaya her tarafını güzelce bulayıp kızgın yağda bütün çevresi pembeleşene kadar çevire çevire kızartın. Kızarttığınız dolmaları, pırasaları haşladığınız suyun içine alın. Önce harlı sonra çok kısık ateşte 25-30 dakika pırasalar yumuşayana kadar pişirin. Eğer yemeğin suyu çok azalırsa bir miktar sıcak su ekleyebilirsiniz. 10-15 dakika kadar dinlendirdiğiniz yemeğiniz servise hazır olacaktır. İnanın bu kadar emek harcadığınıza pişman olmayacaksınız. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder