gatuci lezzetleri

Share |

7 Kasım 2012 Çarşamba

ELMA SİRKESİ

Kış hazırlıklarına devam...

Artık evlerimizde kullandığımız sirkeyi kendimizin yapması gerekiyor, diye düşünenlerdenim ;çünkü evde kimyasallardan uzak, doğal fermantasyon yoluyla sirkenizi yapabiliyorsunuz.
     Sirkenin antiseptik(mikrop önleyici) özelliği de var. Sirke hem sağlığımız hem de yiyeceklerimiz açısından önemli bir koruyucudur.

3 kg elma
2 litre içme suyu
2 çorba kaşığı bal veya esmer şeker
cam kavanoz (8 litrelik)

Elmalr iyice yıkayın Kabuklarını soyulmadan küçük parçalara bölerek (çekirdekleri ayrılır) geniş ağızlı cam bir kavanozun içine koyun. Su ve şeker yada bal ekleyin. Kavanozun üzerini hava almasını sağlamak amacıyla bir tülbentle sıkı bir biçimde kapayın. Güneş varsa cam kenarında ya da loş ama ılk bir ortamda 6-8 hafta bekletin. Arada bir kavanozu hafifçe sallayın. Mayalanma başlayınca üzerinde denizanası görünümünde şeffaf bir tabaka oluşur. Bu süzülme vaktinin geldiğini gösterir. Süzme işleminden sonra tortu oluşursa birkaç kez daha süzün ve şişelere koyup serin bir ortamda bekletin.

Hiç yorum yok:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails